3 грешки които судоку начинаещите правят

3 грешки които судоку начинаещите правят

Судоку може да бъде забавно и удовлетворяващо занимание с което да прекарате много часове в наслада, но е важно да се научите как да преминавате през най-често допусканите грешки от Судоку начинаещите, така че да бъдете уверени и да продължавате да играете Судоку за години напред.

Пропускане на леснодостижимите възможности

Судоку е игра за разпознаване на възможности. Играчите трябва постоянно да сканират решетката в търсене на възможности, за поставяне на число, в някой от празните квадрати. За съжаление начинаещите Судоку играчи често не знаят как да намират лесните възможности, които са точно пред тях.

Например в решетката показана тук имаме вертикална колона (четвъртата колона от ляво на дясно, оградена с оранжево), която има 8 от 9 числа, които са си вече на местата. Знаем че има само едно число, което остава да поставим там. Това е лесна възможност за начинаещите Судоку играчи, но има много хора които за пръв път играят Судоку и пропускат тази възможност като губят време взирайки се в други части от решетката. Така че Судоку играчите трябва да знаят: започнете като гледате лесно достижимите възможности като тази. Търсете за редове, колони и квадрати, които вече имат много поставени числа. Това ще направи решаването на пъзела много по-лесно за вас.

Игнориране на квадратите

Судоку е игра в която трябва цифрите от 1 до 9 да бъдат поставени в празните пространства на даден ред, колона или квадрат. Въпреки това много сега започващи Судоку играчи правят грешката да се съсредоточат само върху редовете или колоните. Може би на Судоку начинаещите им е по-лесно да визуализират и броят числата от 1 до 9 когато те са поставени в ред или колона?

Каквато и да е причината, много Судоку начинаещи правят грешка, защото не отделят достатъчно време за преглеждането на квадратите. Квадратите (има 9 от тях в решетката, като във всеки има по 9 пространства) са чудесно място, което може да ни предостави възможности за поставяне на числа, защото всеки квадрат се състои от други редове и колони. Може да се получи много информация, за това кои числа могат да бъдат елиминирани или поставени в квадрата, само като се погледне към близките редове и колони, които съставят този квадрат.

Например в тази решетка показана тук има квадрат (долу в средата, ограден в оранжево), който има четири празни пространства. Знаем от преброяването на съществуващите номера в квадрата, че липсващите числа са 1, 3, 5 и 8. Ако погледнем към най-долния ред в ляво, и централната колона горе, виждаме две 8-мици (оградени в оранжево), които елиминират 3 пространства които да могат да съдържат цифрата 8 (показани с оранжеви хиксове). Това ни показва че цифрата 8 трябва да отиде в горния десен ъгъл на квадрата (маркиран в оранжево).

Игнориране на отворените пространства в решетката

Судоку е игра на момента, така че е естествено да искате да се съсредоточите върху онази част от решетката, в която вече сте имали успех с поставянето на числа. Но една от често срещаните грешки на много Судоку начинаещи е да се фокусират прекалено много на части от решетката на които са имали успех и да забравят за частите които са до голяма степен празни. Това че ред, колона или квадрат имат много празни пространства не означава че не можете да постигнете прогрес там.

Например в тази мрежа има квадрат в дясно (очертан с оранжево), който изглежда като такъв без голям потенциал за поставяне на числа - има пет празни пространства. Но ако се вгледаме по внимателно е възможно да видим някои възможности.

Знаем че липсващите числа са 1, 2, 4, 6 и 8. Можем да видим числата 8 в два от горните редове (оградени в оранжево), които елиминират 4 от 5-те пространства (маркирани с оранжеви хиксове). Това означава че числото 8 трябва да отиде в долното централно пространство на квадрата (оставено празно).

След като числото 8 е добавено, можем да видим още една възможност в рамките на същия квадрат. Както е показано на мрежата, останалите числа за добавяне са 1, 2, 3 и 6.

Можем да видим двойките (оградени в оранжево) в лявата и централната колона, което означава че числото 2 трябва да отиде в горния десен ъгъл на квадрата (маркиран с оранжево).

Този пример показва че е възможно да постигнете напредък в част от решетката, която изглежда не толкова обещаваща. Не разчитайте прекалено много на местата които изглеждат най-обещаващи - не се страхувайте да погледнете от тотално различна гледна точка.