4 мита за Судоку играта

4 мита за Судоку играта

Мит: Трябва да си добър в математиката за да играеш Судоку

Много хора смятат че защото Судоку е "игра с числа" това означава че изисква играчите да са добри в математиката, но това не е така. Судоку не е свързано със събиране, изваждане или аритметика - то е фокусирано върху поставянето на числата от 1 до 9 в решетка, без да се повтарят числа в ред, колона или квадрат. Судоку не е математическа игра, то е логическа игра.

Много хора които са добри в математиката обикновено откриват че са добри и в Судоку игрите, но това не означава че непременно само добрите математици ще са добри Судоку играчи. Някои от характеристиките и интересите които правят хората добри в математиката - логическото мислене, откриването на патерни и възможността за концентрация - правят хората добри и в Судоку. Това обаче не означава, че ако мразите математиката, ще намразите и Судоку.

Хората могат да играят судоку без значение по какъв начин работи техния мозък. Дори да не харесвате математика, може да откриете че умът ви предлага уникални и нови перспективи на Судоку решетката, като успявате да видите възможностите и да поставите числата бързо.

Мит: Судоку е игра на късмета

Судоку не е игра на късмета, това е логическа игра, обоснована и фокусирана на дедуктивни умения. Хората се учат как да решават Судоку пъзелите не защото са късметлии, а защото те разработват и организират процес за преглед на решетката, разпознаване на моделите и намиране на възможностите на базата на логическо мислене.

Мит: Судоку изисква налучкване

Ако не знаеш кое число трябва да поставиш на дадено място, по-добре НЕ налучквай. Налучкването в Судоку може да доведе до следването на грешен път - започваш да правиш грешки и да слагаш числа на грешни места, което ще доведе до грешна информация за следващите ти ходове и като резултат ще имаш още повече грешки.

Судоку е игра на момента - ако направиш вярно решение рано, е по-вероятно да направиш още верни решения по-късно в играта. За разлика от налучкването, отнема повече време за преглеждане на цялата решетка. Продължавай да търсиш места с възможност за поставяне на число, а след това успей на база това. И знай, че истинските числа са тези които са поставени на правилните за тях места.

Мит: Повечето Судоку пъзели са невъзможни за решаване

Всички валидни судоку пъзели са решими, като някои от най-трудните от тях изискват аналогови алгоритми за да бъдат решени ефикасно. За да бъдат Судоку пъзелите решими има минимален брой от числа който трябва да е даден в Судоку решетката. По последни изследвания този минимум е 17 числа, ако искаме да имаме валиден судоку пъзел.

Не се оставяй тези митове и недоразумения да ти попречат да играеш Судоку. Судоку е за всички. То не е само за хората които са добри в математиката или знаят как да откриват сложни алгоритми за решаване на проблеми. Така че загърби митовете и започни да решаваш Судоку още днес!