Как судоку може да подобри мисленето на вашите деца

Как судоку може да подобри мисленето на вашите деца

Децата трябва да решават Судоку и кръстословици в училище, за да се стимулира мозъчната дейност, твърдят експерти. Решаването на Судоку пъзели подобрява паметта, решаването на кръстословици подобрява словесните възможности, а и игрите на думи са страхотен начин за учене на чужди езици, казват изследователи от Университета в Кеймбридж. В техния доклад, Пъзелите в образованието, представят резултати от обширно проучване по повод използването на пъзели като част от учебния процес.

Въпреки че 17 процента от учителите казват че използват пъзели под някаква форма в уроците си, те често ги разглеждат като начин за ангажиране на децата, а не за метод подобряващ обучението. Изследванията показват, че пъзелите имат далеч по-големи психически и когнитивни ползи за учениците, включително и за тези на възраст от седем до единадесет години. Открито е че игрите са най-полезни в ученето на терминология и лексика, абстрактно мислене и запаметяването на данни. Судоку, популярната Японска пъзел-базирана логическа игра, е особено полезна при преподаването на математика и точни науки, ако се адаптира за тях. Например може да се използват химически символи вместо числа.

Кръстословиците също помагат за гладкия изказ, подобряване на паметта и уменията за решаване на проблеми. Като цяло е открито, че всички пъзели могат да помогнат при обучението. Това изследване показва ясно ползата от пъзелите в образувателната програма, казва Катлийн Донован, директор на основната компания за обучение "Pearson". Те могат да бъдат ангажиращи... но не се използват достатъчно.