Най-трудното судоку на света

Най-трудното судоку на света

Тези, които смятат, че нашите пъзели не са достатъчно сложни, може би ще предпочетат да наострят моливите си и да започнат тест за напреднали, като се пробват с решаването на обявения за най-труден Судоку пъзел.

Еверест-а на числовите игри беше публикуван от Арто Инкала, финландски математик, на неговият сайт, като пъзела е проектиран да бъде нерешим за всички, освен тези с най-острите умове. Пъзела може да се опитате да решите тук.

На скалата, според която повечето судоку решетки се степенуват, една звезда олицетворява най-лесното ниво, а пет звезди най-трудното. Този пъзел ще отбележи единадесет, обяснява той.

Судоку е познато предизвикателство за читателите на вестници и пъзел ентусиастите, като в пъзела се изисква всяка вертикална линия, хоризонтална линия и всеки квадрат да съдържат числата от едно до девет.

Макар, че това може да ви звучи просто, трудността на тази версия се характеризира с броя на дедукциите, които трябва да направите, за да попълните едно число от решетката.

Вместо да сте в състояние да определите кое число трябва да поставите на база обграждащите го попълнени числа, през повечето ходове в този пъзел ще имате две или повече места където можете да поставите съответното число.

Само едно от тези места е правилното, но за да го намерите, трябва да разгледате всички възможно варианти за следващия ход и може би дори за хода след него, докато всички варианти освен един не стигнат до задънена улица.

Господин Инкала казва, че в най-трудните части от пъзела е нужно да мислите десет хода напред, като проверявате всеки етап чрез пермутации, за да се премахнат всички други варианти и да остане правилния.

Той добавя: "Трудно е да се определи дали някой пъзел е най-трудния или не, защото аз вярвам че най-трудния пъзел все още не е открит".