Различни варианти судоку пъзели

Различни варианти судоку пъзели

Помните ли времето когато имаше само един тип Судоку пъзел? Беше лесен (или не чак толкова лесен) 3x3 грид използващ само числата от 1 до 9. Сега, когато Судоку манията е завладяла света, нови Судоку варианти се появяват всеки ден. Има толкова много варианти на оригиналната игра, че новаците не знаят от къде да започнат. Ето едно кратко представяне на някои от новите Судоку варианти.

Стандартно судоку

Това е оригиналната версия на играта (още наричана Мястото на числото). То е съставено от 3x3 квадрати в които има малки 3x3 квадрати. Всеки малък квадрат, ред и колона трябва да съдържат числата от 1 до 9. Трябва да няма дубликати във всеки ред, колона или квадрат.

Судоку 4x4 и 5x5

Това е подобно на стандартното Судоку, но тук има съответно по 4 или 5 квадрата. Обикновено 4x4 вариантите използват числата от 1 до 16, като някои варианти могат да използват и букви. 5x5 варианта използва числа и букви. Отново не трябва да има повторения в ред, колона или квадрат.

Судоку-Х

Х фактора в този пъзел добавя едно допълнително правило: Всеки от двата ъгъл до ъгъл диагонала не трябва да имат повтарящи се числа. Така че при 3x3 Судоку-Х всеки ред, колона, квадрат и два диагонала трябва да съдържат числата от 1 до 9.

Алфадоку

Подобно на стандартното судоку, но използва букви от азбуката вместо числа. Колко букви ще се използват зависи от това от колко квадрата е съставено судокуто.

Самурай Судоку

Обикновено използва 5 стандартни Судоку пъзела които са свързани в средата. Първите 4 Судоку пъзела са разположени отделно, а петия е поставен в центъра между тях като има общи квадрати с останалите 4 судоку пъзела. Всеки пълен пъзел може да се решава отделно, но те всичките трябва да следват правилата на стандартното Судоку.

Убийствено Судоку

Убийственото Судоку изисква просто събиране. Все още има редове, колони и квадрати, но индивидуални клетки от пъзела са свързани (с цвят или с прекъснати линии). Има малко число в горния ъгъл на свързаните клетки. Числа които са във всяка от свързаните клетки трябва да се добавят към това число. Убийственото Судоку все още следва правилото за уникалните числа.

Нестандартно Судоку

Тези пъзели нямат вътрешни 3x3 квадрати, затова те са нестандартни по форма то все още съдържат всички числа от 1 до 9. Стандартните правила за ред и колана важат. Тези пъзели не са по-трудни от стандартното Судоку, но изисква време да се тренирате да разпознавате "нестандартните" 3x3 квадрати.

Заключение

С течение на времето, Судоку издателите създават нови Судоку варианти като дори комбинират някои от гореизброените в нов пъзел. Представете си Убийствено Судоку-X с нестандартни квадрати. Това звучи като предизвикателство!