Решавайте судоку за да останете умствено стабилни

Решавайте судоку за да останете умствено стабилни

Забравете за витамини и упражнения - ако искате да предотвратите увреждане на умствените способности, опитайте със Судоку вместо това, казват учените.

Преглед на различни проучвания, как да се запази интелекта с напредване на възрастта, показва че само умствената тренировка дава резултати.

Във Великобритания около 820 000 души имат деменция, като най-много заболели има от Алцхаймер.

Някои изследвания установяват, че упражненията могат да намалят риска от деменция, докато други проучвания показват че решаването на кръстословици, играта на карти или използването на компютър също са от полза. Но е възможно пациентите и докторите да намерят противоречивата информация за объркваща, казва д-р Раза Накви от Университета в Торонто, Канада, който е направил прегледа. Неговият екип е прегледал 32 проучвания, включващи около 25 000 здрави пациенти на възраст от 65 години нагоре. В по-голямата си част проучванията за лекарства, хормонална терапия, витаминозни добавки, гинко, омега 3 и дехидроепиандростерон (DHEA), не са показали положителен ефект. С физическа активност има доказателства за слаба полза, казва прегледа във вестника Canadian Medical. Само умствено обучение, което е включено в три проучвания показва положителен резултат всеки път. Д-р Накви казва: "В едно проучване, пациентите се бяха значително подобрили по отношение на паметта по време на пет-годишния период на проследяване."

В друго проучване, изследователите тестват хора чрез ежедневни задачи, като намирането на номер в телефонен указател. Тези които са минали през програма за умствено обучение са се справили по-добре. Д-р Накви призовава за повече проучвания за "лесно достъпни средства", които да усъвършенстват умствените умения, като кръстословици и судоку. Той казва че това е случай в който или използваш това с което разполагаш или го губиш, затова препоръчва на своите пациенти да останат възможно най-дълго психически и умствено активни, независимо по какъв начин стимулират тази активност. Судоку игрите са едно прекрасно помощно средство.