Решаването на Судоку помага за повишаване на интелигентността

Решаването на Судоку помага за повишаване на интелигентността

Логическите пъзели като Судоку са черешката на тортата, когато става въпрос за упражняване на мозъка. По-рано, неизвестна за света и популярна само в Япония, тази игра бързо се разпространява и приема формата на феноменална прищявка. Тези пристрастяващи версии на различни главоблъсканици са станали общата черта в страниците на почти всички вестници, книги и викторини.

Играта не изисква нито математически способности, нито общи познания. Единственото умения което ви трябва е способността да правите разликата между девет различни символа, и дори не е нужно те да са числа. Това е една от причините играта да се радва на такъв голям успех.

Въпреки че няма неоспорими доказателства, че главоблъсканиците всъщност подобряват интелекта, е добре доказано, че умствените предизвикателства помагат за усъвършенстване на концентрацията и бързото мислене. Това обаче по никакъв начин не означава че едни и същи предизвикателства трябва да се повтарят отново и отново. Докато играете някоя игра, вашият мозък запаметява техниките и триковете за решаването и, като ги автоматизира. Поради тази причина е важно да преминавате от едно ниво на друго, за да сте винаги заинтригувани и да ускорявате вашето мислене и реакции.

Как Судоку помага?

Докато играете Судоку, Вие трябва да гледате голямата картина и да намерите липсващите числа, които да поставите на правилните места. Винаги можете да засечете времето за което се справяте и постоянно да се опитвате да го подобрите.

Решаването на Судоку тренира ума Ви да обработва различни типове информация, детайли, изображения и стратегии за минимално време. Освен че докато играете, развивате стратегии за победа в играта, създавате и нови невронни връзки. Освен това помага за развиването на дендритните връзки във вашия мозък, които помагат за подобряване на паметта. Учените казват че решаването им зависи от невронни пътища, които дори най-мощните компютри не могат да възпроизведат. Те казват, че чрез изучаването на това как хората решават пъзели, можем да сме в състояние да направим по-интелигентни компютри.

Кои качества се развиват и изострят докато се играе Судоку?

За да се справи със Судоку нашият мозък използва уникален набор от невронни пътища, известни като асоциативна памет, която ни дава възможност да идентифицираме модели на базата на частична представа. Ние всички разпознаваме основният модел за броене на числа от 1 до 9, но задачата за завършване на Судоку пъзел е смущаваща, поради големия брой възможни пермутации на тази модел. Но всеки път, когато се постави цифра, на правилното за нея място, ни се дава указание, което намалява броя на пермутациите и опростява задачата.

Така Судоку е като брак между логиката и интелигентните догадки базирани на възможностите на асоциативната памет.