Судоку диета - как да изгорим 90 калории за час без да ставаме от стола

Судоку диета - как да изгорим 90 калории за час без да ставаме от стола

Седейки в любимото си кресло, решавайки Судоку, не звучи като особено ефективен начин за изгаряне на калории. Но ако сте на път да отложите ходенето до фитнес залата и се обърнете към раздела "Кафе пауза" във вашия любим вестник, може да бъдете приятно изненадани. Решаването на пъзели за час, изглежда, може да изгори повече калории, отколкото се съдържат в много бисквити.

Това неочаквано твърдение беше съобщено вчера от експерти в опит да насърчат повече хора да влязат в сайта им за развиване на мозъка. Решаването на пъзели и тестове изгаря средно 90 калории на час, казват те, докато шоколадова бисквитка съдържа средно 56 калории, яйчен крем 57 калории, a бисквитка с пълнеж от сладко 85 калории.

Изследователя Тим Форестър, обяснява: "Нашите мозъци изискват 0.1 калории на минута, само за да могат да оцелеят. Когато правим нещо предизвикателно като решаване на пъзел или викторина те могат да изгорят до 1.5 калории за минута."

Мозъкът се състои от милиони нервни клетки, наречени неврони, които пренасят информация до тялото, обяснява той. Невроните произвеждат химикали, наречени невротрансмитери за да предадат своите сигнали. Тези неврони извличат три четвърти от захарната глюкоза, свободните калории и една пета от кислорода в кръвта, за да създадат невротрансмитерите. Така че решаването на трудни и предизвикателни Судокута означава че мозъка ви ще има нужда от повече глюкоза и калории, добавя г-н Форестър.

Това означава, че ако сте прекарали два часа в решаване на пъзели, вие бихте използвали 180 калории - което е повече от това което се съдържа в яйчен крем (173) или пакетче чипс (175) и само малко по-малко отколкото в халба бира (182). Говорителя на британската диетична асоциация заяви: "Когато мислите много, мозъкът се нуждае от енергия. Той може да получи тази енергия от изгаряне на калории".

"Мозъкът е като всяка друга част на тялото - ако тя работи усилено, тя ще се нуждае от повече калории, за да работи добре."

Но това не означава, че чрез мислене можете да станете много слаб/а. Това е така, защото въпреки че мозъка използва много енергия, той не използва натрупаните мазнини. За разлика от захаридите, молекулите на мазнините не могат да бъдат разградени да глюкоза. Количеството енергия използвана по време на мислене е много малък процент от общата енергия използвана от мозъка, която се използва непрекъснато за да може мозъка да функционира, предупреждават експерти.

Така че, ако искате да отслабнете, ще трябва отново да правите упражнение и да се храните здравословно.

Миналата година стана ясно, че милиони хора използват Судоку за да подобрят своите умения по математика, след като са били скъсани по математика в училище и оставени на поправка.

Много хора са се отказали от математиката след матурите, понеже уроците им се виждат прекалено скучни и бавни за учене. Това "загубено" поколение с интерес открива способността си да се концентрира чрез логическите пъзели.

Въпреки, че не е нужно да сте добри по математика за да играете Судоку, играта изисква логическо мислене, което е в основата на математиката, добавят изследователи от Реформ, Лондон.