Судоку - Просто логическа игра?

Судоку - Просто логическа игра?

През годините, Судоку придоби голяма популярност. Ако често играете играта, тогава сигурно си имате на представа защо играта е толкова необикновена и забавна. Ако не сте я играли обаче, най-вероятно ще имате много въпроси за необичайния пъзел.

Обзалагам се, че когато за пръв път сте чули за пъзела, първото нещо което ви е дошло на ум е било математика. Е, играта няма нищо общо с математиката или някакви математични умения. Пъзела в общи линии е логическо упражнение и всичко е само и единствено свързано с логиката. С числата от които е съставена играта не трябва да се прави нищо от типа на събиране, умножение, изваждане или деление. Играта не е построена върху такива основи. Всичко в играта е само логика.

Судоку пъзела изисква логическо мислене и осигурява на мозъчните ви клетки една много добра тренировка. В общи линии вашата задача е да запълните празните пространства със съответните числа. Всяка колона и ред трябва да съдържат числата от 1 до 9. Най-добрият начин да разберете как се играе е да разгледате нашата страница с правилата на играта. Невероятно лесно е за игра.

За да решите пъзела ви трябва само проста логика и фокусиран визуален анализ, за да намерите отговор на въпроса дали дадено число може да се постави на определено място. Това не е пъзел, в който са ви нужни някакви точни познания или литературна грамотност. Логиката е всичко което ви трябва.

Спецификата между логика и догадки изглежда, че е потенциален критерий за оценка трудността на судоку пъзела. Въпреки това, някои пъти, е трудно да се определи с точност, даден пъзел с каква трудност е, защото това може да е субективно спрямо човека който решава пъзела.

Повечето судоку решители разграничават методите за решаване на пъзела на две групи - такива които използват логика и такива които използват проба-грешка за да стигнат до верния резултат. Решаването чрез логика изисква да сме сигурни, че числото което добавяме е на правилното място. От друга страна, при метода използващ налучкване, просто поставяме произволно число някъде и след това се връщаме назад за да видим какви са последствията. Ако числото не е на мястото си поставяме друго и така докато не стигнем до това което пасва. Този метод не е препоръчителен за използване, но ако все пак решите да използвате него е добре да работите с молив и гума, вместо с химикал при решаването на пъзела.