Судоку стратегия за новаци

Судоку стратегия за новаци

За щастие, Судоку не е толкова трудна игра, колкото изглежда на пръв поглед. Ако знаете как да подхождате към Судоку решетката и намерите няколко преки пътища, скоро ще започнете да разпознавате патерните в играта и ще разберете какви са възможностите за поставянето на числата в правилните за тях места.

Ето и няколко съвета за начинаещи:

Първо гледайте за лесни възможности

Всяка Судоку решетка, когато започвате играта, идва с няколко числа поставени на техните правилни места. Това може да ви даде много добро начало за завършване на пъзела. Когато започвате нова игра, гледайте къде са насъбрани най-много числа - в ред, колона или квадрат. Понякога решетката ще свърши сама част от работата!

Судоку стратегия за начинаещиПримерно, в този пъзел, квадрата ограден в червено вече има 8 от всички 9 числа. Това прави лесно поставянето на 9-тото число като проверим кое число липсва. В този случай липсващото число е 8. Така вече ние знаем кое число трябва да поставим без да правим нищо повече.

В същото време, като погледнете горния квадрат ограден със синьо, виждате че там липсват само 3 числа - 2, 5 и 7.

Като погледнем квадрата под него виждаме числото 5 (оградено с оранжево) в централната колона - това означава че двете празни пространства в централната колона на синия квадрат не могат да съдържат числото 5, така че остава само една клетка в която можем да го поставим. Горната лява клетка оградена с оранжево трябва да съдържа числото 5.

 

Гледайте съседните редове

Судоку е игра за разпознаване на модели и намиране на възможности. С времето ще ставате все по-добри и по-бързи в намирането и елиминирането на определени числа, но за Судоку начинаещите най-добрата стратегия е да гледат съседните редове и колони.

Примерно, в решетката по долу, червената колона има 2 празни места (оградени с оранжево). Знаем, след като сме проверили останалите числа в червената колона, че липсват само числата 9 и 3. Ако погледнем в ляво ще видим че там където трябва да са числата, можем да видим 9 в централния ред (ограден с оранжево).

Судоку стратегия за начинаещиСега вече знаем че долното празно пространство не може да съдържа числото 9 - така че там трябва да е 3, а 9 остава да е в горното празно пространство.

По същия начин, ако погледнем синята колона виждаме че 6 от 9 пространства са запълнени. След като проверим кои числа имаме се вижда че остават числата 5, 7 и 8. Ако погледнем в ляво ще видим че 5 и 7 фигурират в реда в който е най-горното празно пространство (оградено с лилаво). Чрез елиминация знаем че там не можем да сложим 5 или 7, така че там трябва да е 8.

 

Следете момента

Судоку е игра на момента - всеки път когато добавите ново число се опитайте да следите какво се е променило и какви други числа можете да попълните. При всяко добавено число решетката се променя и ви отваря нови възможности.

Примерно, в този грид, централния квадрат има само 3 празни пространства които остават незапълнени и знаем че там можем да сложим числата 4, 6 и 8.

Судоку стратегия за начинаещиКакто описахме в съветите по-горе, вече сме поставили 8 в квадрата след централния, в горния ляв ъгъл и в лявата колона на централния квадрат (оградени с червено).

Това означава че можем да елиминираме 8 от тези празни места и разбираме че трябва да сложим 8 в долния ляв ъгъл на централния квадрат (ограден с червен кръг).

След като поставим 8, можем да елиминираме числата 4 и 6 - и ако погледнем в горния ред ще видим че там 4 фигурира, което означава че горното празно пространство не може да съдържа 4. Простия процес на елиминацията ще ни позволи да завършим централния квадрат - и всяко ново число което поставяме в този квадрат оказва влияние на съпровождащите го квадрати, редове и колони. Всяко число поставено на правилното за него място ни доближава към успешното решаване на пъзела.