Судоку уроци от световния шампион Томас Снайдер

Судоку уроци от световния шампион Томас Снайдер

Судоку е като наука

Томас Снайдер работи в университета Станфорд в лабораторията за биомеханични изследвания, като изследванията му са фокусирани върху ДНК решетката и "автоматизираната наука" на най-ниско ниво. Томас казва, че при решаването на Судоку пъзели използва същите процеси, каквито използва и при изследователската си дейност. Той казва, че Судоку е като наука - "започваш от нулата". Преминавате праз моментни успехи и трябва да работите с това което имате и с това което не знаете. Трябва да изградите методи, които да следвате за да може да направите прогрес. Снайдер казва, че в науката трябва да се правят серии от малки експерименти или химически реакции, които да те отведат до дадена точка. По същия начин Судоку пъзелите изискват да започнете от нулата и колкото повече научавате, толкова по-близо сте до решаването на целия проблем.

Когато решавате судоку пъзели трябва да сте методичен

Снайдер казва, че трябва да разгледаме един пъзел чрез строг и методичен начин на мислене. Вместо да се фокусираме само в част от решетката, ние трябва да продължим да търсим възможности на местата където още на сме поглеждали. Трябва да прегледате целия Судоку грид, за да разберете къде правите прогрес и къде не правите такъв.

Судоку изисква ежедневна практика

Томас Снайдер практикува решаването на Судоку пъзели всеки ден, като това е първото нещо което прави сутринта. Той казва, че решаването на пъзели всеки ден е като нуждата от сутрешната чаша кафе и помага на мозъка да се "събуди".

Запазете спокойствие

Снайдер казва, че дори когато е на Судоку шампионат, дори когато напрежението от конкуренцията е голямо, той се опитва да остане спокоен и си припомня че Судоку е забавление и трябва да си остане в зоната "това е забавление, любителско хоби, а не работа". Ако решаването на судоку пъзели вие е станало разочароващо или се чувствате заседнал си вземете почивка. Седете в удобен стол когато решавате пъзели. Намерете няколко минути в които да пиете вода, вземете си снакс или отидете на разходка. Върнете се обратно към пъзелите когато сте вече отпочинали.

Томас Снайдер казва, че чувства сякаш има нещо уникално в това как неговия мозък работи и го поставя в позиция на успех във Судоку шампионата на много високо ниво. Както и да е, дори да не сте роден с талант за решаване на Судоку, Снайдер вярва че всеки може да подобри уменията си чрез повече практика, като бъде методичен и се адаптира към процеса за решаване на Судоку пъзелите.